Saffranskrans med vaniljfyllning

 
Hejsan! 
 
Lovade er ett recept på min lussekrans igår, som blev så saftig och god! Så ni som vill kolla mer på det hittar det längre ner. 
 
Nu har jag en köttfärslimpa i ugnen och potatis på spisen, himla bra med mat som man slipper passa hela tiden. Sen ska jag slänga ihop en trattis-sås och en liten sallad, blir nog tiptop. Efter maten ska jag hoppa på biken, för att cykla till ett möte med simhallen här i Malmö, ska bli lite roligt att höra hur dom lägger upp allt här. Så kanske blir tränare igen? Vi får se hur mötet går helt enkelt. 
 
 
Du behöver det här till degen:
 
25 g jäst
100 g smör 
2 1/2 dl mjölk
1 ägg
1 dl socker 
1 krm salt 
1/2 g saffran 
ca 8 dl vetemjöl 
 
 
Du behöver det här till vaniljkräm:
 
75 gram smör 
1/2 dl strösocker 
2 1/2 tsk vaniljsocker
 
Detta blandar du ihop, smöret ska vara rumsvarmt. Dock ska jag testa att öka på dessa ingredienser till nästa gång, hade gärna velat ha det lite kletigare om ni förstår. 
 
Gör så här:
  1. Smält smöret, häll på mjölken och värm till ca 37°. Rör ut den smulade jästen i degspadet.
  2. Tillsätt ägg, socker, salt, saffran och det mesta av mjölet. Arbeta degen väl och låt den jäsa ca 40 minuter.
  3. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den. Kavla ut degen och bred på vaniljkrämen.
  4. Rulla ihop degen från långsidan (som man gör när man bakar vanliga bullar) och forma sedan rullen till en krans, som läggs på bakpappersklädd plåt. Klipp jack runt hela kransen, som viks omväxlande inåt och utåt. 
  5. Låt kransen jäsa ca 50 minuter. Pensla, strö på pärlsocker och grädda i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter i 200 grader. Låt kransen svalna på galler under bakduk.
    
Allmänt | |
Upp